もっふるの日記

日々の記録や役立ちそうなことを記していきます。

讃岐くらうでぃ【香川】~甘酸っぱい革命~

今宵のお供は香川で醸される銘酒讃岐くらうでぃです。

 

讃岐くらうでぃを醸す川鶴酒造は、香川県は西端、観音寺市に位置しており、

初代が蔵の裏に流れる財田川に舞い降りた華麗な鶴の姿を夢間に見たことから

名付けられました。

 

酒造りは米作りからという精神のもと、蔵のすぐ裏の田んぼを実験田と位置付けて

原料となる酒米を研究、栽培、収穫を繰り返し、酒質に反映させています。

 

さて、讃岐くらうでぃですが、

麹を3倍使用して生まれた低アルコールのにごり酒で、

酸味と糖分が交じり合い、甘酒やカルピスを想起させるような甘酸っぱく

シルキーな舌触りの良い作りに仕上がっています。

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ボトルのラベルにも記載があるように、ロックで飲む方法が推奨されており、

グラスに氷を浮かべ、少しずつ溶かして飲むと甘味よりも酸味が際立ち、

より爽やかな味わいを楽しむことができます。

 

ボトルに描かれたカラフルな鶏のデザインも可愛らしく、

いつか香川を訪れる際には、本場の骨付鶏とのマリアージュを楽しみたいものです。

 

SANUKI CLOUDY ~Japanese sake review~


The evening companion is Sanuki Kuraudi, a famous sake brewed in Kagawa.


Kawatsuru Sake Brewery, which brews Sanuki Kuraudi, is located in Kanonji City, at the western end of Kagawa Prefecture.


Because the first representative dreamed of a splendid crane falling down the Saita River flowing behind the warehouse.
It was named.


Based on the spirit of brewing rice, the rice fields just behind the brewery are positioned as experimental fields.

We repeatedly research, cultivate, and harvest sake rice, which is the raw material, and reflect it in the quality of sake.


It is a low-alcohol nigori liquor made by using three times as much jiuqu, and the acidity and sugar are mixed to create a sweet and sour silky texture that is reminiscent of amazake and Calpis.


As stated on the label of the bottle, it is recommended to drink with a lock, and if you float ice in a glass and melt it little by little, the acidity will be more pronounced than the sweetness and you can enjoy a more refreshing taste.


The colorful chicken design drawn on the bottle is also cute, and when you visit Kagawa someday, you'll want to enjoy a marriage with the authentic chicken with bones.

 

 

kawatsuru.com