もっふるの日記

日々の記録や役立ちそうなことを記していきます。

山本 和韻【秋田】~酵母の和洋折衷~

今宵のお供は秋田のNEXT5の1つ、山本酒造店の醸す和韻です。

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www.shirataki.net

山本酒造店は1901年(明治34年)、ハタハタ漁で有名な秋田県日本海沿岸の漁村で

 

創業し、2010年(平成22年)には純米のみを生産する純米蔵となりました。

 

自社の仕込水を使用して酒米を栽培しており、

 

「酒造りは米造りから」という精神を体現した酒蔵になります。

 

日本酒にも関わらず和韻(ワイン)という名称が付けられている通り、

 

白ワイン用のシャルドネ酵母と秋田の酵母を添加して醸造した

 

チャレンジングな日本酒で酸味とコクが和にも洋にも合う一杯です。

 

ボトルに印字されたバーコードがさりげなくおしゃれですね。

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Wine(Japanese rhyme) ~Japanese sake review~

Tonight's companion is the "wine" brewed by Yamamoto Brewery, one of Akita's NEXT5.


Yamamoto Sake Brewery was founded in 1901 (Meiji 34) in a fishing village on the coast of the Sea of ​​Japan in Akita Prefecture,which is famous for hatahata fishing.

 

Sake rice is cultivated using our own water, and the sake brewery embodies the spirit of "making rice from rice."


Just as the sake is named wine, it is a challenging sake brewed with the addition of Chardonnay yeast for white wine and yeast from Akita.

 

It is a cup of sourness and richness that suits both Japanese and Western dishes.

 

The barcode printed on the bottle is casually fashionable.