もっふるの日記

日々の記録や役立ちそうなことを記していきます。

自然郷 BIO 【福島】~純米酒のパイオニア~

全国新酒鑑評会で7年連続金賞受賞数が日本一となった酒どころ福島。

 

福島矢吹の地で慶応元年(1865年)より酒造りをしている大木代吉本店の「自然郷」です。

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大木代吉本店HP

www.daikichi-sizengo.co.jp

 

農薬を使用しない米だけを原料として醸造開始した蔵元であり、

 

純米酒を世に出したパイオニアと言えるのではないでしょうか。

 

また日本酒では兵庫県山田錦が使用されることが多いと感じていますが、

 

福島の夢の香を使用しており、福島の土地ならではの味わいを醸しています。

 

その土地の水や米、歴史を感じられるお酒に出会えると旅をしている気持ちになれますね。

 

栓を開けると華やかな香りが鼻を通り抜け、

 

程よい炭酸感と乳酸が織り成す味わいは軽快でありながらジューシーで旨味たっぷり。

 

甘味と酸味のバランスが良く、食事には勿論、単体で飲み進めるのも悪くないです。

 

自然郷の他の種類や楽器正宗も飲んでみたくなりました。

Shizengo BIO  ~Japanise sake review~

Fukushima is Japan's largest sake prize winner for seven consecutive years at the National Sake Appraisal.

 

It is a “natural town” built in Yabuki, Fukushima since the first year of Keio (1865).

Is it a pioneer of Junmai sake?

 

I feel that 山田錦 from Hyogo Prefecture is often used in sake,

We use Fukushima's "夢の香" to create the unique flavor of Fukushima.

If you meet the water, rice, and liquor that feels history, you will feel like you are traveling.

 

When you open the stopper, a gorgeous fragrance passes through your nose,

The taste of moderate carbonation and lactic acid is light but juicy and full of umami.

It has a good balance of sweetness and sourness, and it is not bad to drink alone for meals.

I wanted to drink other kinds of natural villages and 楽器正宗.

 

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